Összetevők: víz, kölesliszt, útifű maghéj liszt, kurkuma, szárított koriander, őrölt gyömbér
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia: 1638kJ/391 kcal
Zsír: 3,4 g- ebből telített zsír: 0,6 g
Szénhidrát: 74,0 g- amelyből cukor: 0,1 g
Rost: 8,9 g
Fehérje: 11,0 g
Só: 0,01 g
Nettó mennyiség: 200 g
Elkészítési javaslat: Tegyük a kívánt mennyiséget bő, forrásban lévő vízbe, adjunk hozzá egy csipet sót, és időnként megkeverve főzzük alacsony fokozaton 2-4 percig, majd szűrjük le, bő vízzel öblítsük. A hagyományos tésztával megegyező módon fogyasztható.
A köles élettani hatásai csodálatosak. Könnyen emészthető, tápértéke mégis igen magas. Magas, vízben oldódó rosttartalma segíthet eltávolítani a letapadt salakot a belekből, ezért fogyasztása böjtöléskor is ajánlott. Segíthet a betegségek utáni felépülésben, megerősödhetnek tőle a kisgyerekek, és várandós anyukáknak is gyakran ajánlják. Idegrendszeri problémák esetén ajánlott, állítólag lassíthatja az öregedést. Erősíti az immunrendszert, hiszen tele van ásványi anyagokkal. Megszépítheti hajunkat és megerősítheti a körmünket is. A fogak erősebbek lehetnek tőle, a zománcra is jótékony hatással lehet.
Az útifű maghéj ideális rostforrás azok számára is, akik a búzára érzékenyek. Nyugtató hatással bírhat az érzékeny belekre. Az útifű maghéj teljesen természetes és biztonságos. A világon több száz millióan használják évente. A szervezetben nem szívódik fel, nem hat izgatóan rá és nem okoz függőséget, emiatt alkalmas folyamatos hosszú távú használatra.